Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.usc.edu.co/handle/20.500.12421/1309
Title: Norma ISO 14001:2015 en el sector azucarero del Valle del Cauca: Impacto de la quema de caña de azúcar
Authors: Guerrero Moreno, David
Muñoz Díaz, Juan Carlos
Polo Crispino, Víctor Hugo
Marín Grajales, Jhon Emilio
Keywords: ISO 14001: 2015;Sistemas de Gestión Ambiental;Quema de Caña;Ingenios;Medioambiente;Salud
Issue Date: 2019
Publisher: Universidad Santiago de Cali
Citation: Muñoz Díaz, Juan Carlos; Polo Crispino, Víctor Hugo; Marín Grajales, J. E. (2019). Norma ISO 14001:2015 en el sector azucarero del Valle del Cauca: Impacto de la quema de caña de azúcar. Universidad Santiago de Cali.
Abstract: The article presented below addresses a bibliographic approach to the topic of burning sugarcane in the Cauca Valley, taking as reference the ISO 14001: 2015 standard and the importance of environmental management systems for organizations to reduce their impacts on the environment and achieve sustainable development for their activities. In that sense, a methodology with a qualitative approach is used, based on the review of academic databases to find a corpus of more than 30 articles, which are complemented by the sustainability reports of three mills in the region, which have implemented environmental management systems under the aforementioned standard. The results are presented in four chapters, which deal with the generalities of the norm, the importance it has had in the Manuelita, Ropiaila and Providencia mills, the impact measurement and the burning of cane in particular. In this way it is concluded that, in effect, burning has caused multiple effects on the environment and health and people, while the rule can only help if it is complemented by stronger legislation and for the benefit of the environment.
Description: El artículo que se presenta a continuación, aborda un acercamiento bibliográfico al tema de la quema de la caña de azúcar en el Valle del Cauca, tomando como referente la norma ISO 14001:2015 y la importancia de los sistemas de gestión ambiental para que las organizaciones reduzcan sus impactos en el medio ambiente y alcancen un desarrollo sostenible para sus actividades. En ese sentido, se hace uso de una metodología con enfoque cualitativo, basada en la revisión de bases de datos académicas para dar con un corpus de más de 30 artículos, que se complementan con los informes de sostenibilidad de tres ingenios de la región, los cuales han implementado, sistemas de gestión ambiental bajo la norma mencionada. Los resultados se presentan en cuatro capítulos, que abordan las generalidades de la norma, la trascendencia que ha tenido en los ingenios Manuelita, Ropiaila y Providencia, la medición del impacto y la quema de caña en particular. De esta forma se concluye que, en efecto, la quema ha acarreado múltiples afectaciones para el medio ambiente y la salud e las personas, en tanto la norma puede ayudar solo si se complementa con una legislación más contundente y en beneficio del medio ambiente.
URI: https://repository.usc.edu.co/handle/20.500.12421/1309
Appears in Collections:Ingeniería Industrial

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
NORMA ISO 14001_2015.pdf232,98 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons